W obecnych czasach, które są zdominowane przez Internet i telewizję, ulotki mają coraz mniejsze znaczenie. Kilka lat temu była to podstawowa forma komunikacji z potencjalnymi kupującymi. Ulotki reklamowe były wykorzystywane do reklamy przeróżnych artykułów. Zaczynając od proszków do prania, poprzez jedzenie dla niemowląt, a na telewizorach kończąc. Ich produkcja może wydawać się nieekologiczna. Tak było jeszcze kilka lat temu, kiedy to ulotki produkowane były ze zwykłego papieru takiego, którego używa się w książkach czy podręcznikach. Aktualnie do produkcji większości ulotek używa się papieru ekologicznego, który pozyskuje się z odpadów. Dlatego tez, tak ważne jest segregowanie śmieci. Dzięki temu nie ma problemu z wykorzystywaniem papieru dla celów produkcji ulotek. Posegregowany papier pochodzący z najczęściej niebieskich pojemników trafia do wyspecjalizowanych fabryk, gdzie poddawany jest procesom oczyszczania. Potem drukuje się z niego odpowiedniej długości i szerokości arkusze, takie, aby łatwo można było dociąć go do odpowiednich rozmiarów.

Coraz popularniejsze są ulotki składane. Najczęściej korzystają z nich restauracje albo różnego rodzaju bary. Jest to jedna z najwygodniejszych form ulotek. Dzięki nim można bez problemu umieścić na małej powierzchni całe menu, które zainteresuje odbiorcę. Dzieje się tak, ponieważ oferują maksymalne wykorzystanie powierzchni. Każda ich strona jest zadrukowana. Poprzez ich odpowiednie obracanie i składanie można przeglądać menu, aby wybrać najciekawsze propozycje dla siebie, rodziny czy grupy przyjaciół. Ulotki takie wkładane są do praktycznie wszystkich skrzynek pocztowych albo zostawiane w specjalnych do tego przeznaczonych skrzynkach przy klatkach schodowych. Ich skuteczność jest stosunkowo wysoka, skoro tyle firm czy instytucji decyduje się na ich wykorzystanie. Z podobnego rozwiązania co do formy ulotek korzystają instytucje parabankowe. Młodzi, często nieletni ludzie zarabiają, roznosząc ich ulotki swoje pierwsze pieniądze. Jest to dobra forma zarobku dla młodych, chcących posiadać własne pieniądze nastolatków. Zysk z roznoszenia takich ulotek jest wystarczający, aby inwestycja w ulotki się zwróciła i starczyło na pokrycie wynagrodzenia dla młodych pracowników. Z drugiej strony kierowców mogą denerwować ulotki za wycieraczkami. Jest to odwieczny problem zatłoczonych centrów miast. Jednak z doświadczenia specjalistów od marketingu wynika, że to nadal jednak ze skuteczniejszych form reklamy swoich usług. Każdy sposób na wypromowanie się jest dobry.